Vil du vite mer om Sponsor the Spark?
Les mer om initiativet og se video fra deltakernes erfaringer.
Når vi går ut av komfortsonen blir vi mer løsningsorienterte og kreative, og vi vokser som mennesker. Derfor har vi sponset noen utvalgte kollegaer til å teste en aktivitet de aldri har prøvd før, for å se hvor mye glede som kommer ut av å utfordre seg selv. Vil det skape ringvirkninger i andre deler av livet? I denne artikkelen kan du lese om applikasjonskonsulenten, Sini Anttila, som gjennom «Sponsor The Spark» fikk seg en tur i varmluftsballong.
Les mer om vårt Sponsor The Spark-initiativ her.
Sini Anttila er en av tre ansatte fra Finland som fikk seg en luftig tur med SD Worx-initiativet «Sponsor the Spark». Sammen med kollegaene Jussi Laatikainen og Merja Maasalo fikk hun oppleve deler av den Finske marken fra fugleperspektiv. Det var bare tilfeldigheter som brakte de finske deltakerne sammen. De hadde ikke avtalt å søke om samme aktivitet og overraskelsen var stor da Sini fikk beskjed om at de var flere fra SD Worx som skulle ut på samme eventyr.
Sini har jobbet i SD Worx Finland i 1.5 år som applikasjonskonsulent. Hun er redd for høyder, men ønsker svært gjerne å utfordre denne frykten. Tidligere har hun utfordret høydeskrekken med å besøke Eiffeltårnet og London Eye og kjente det ristet godt i beina på toppen der. Da hun trakk vinnerloddet i «Sponsor the Spark», ønsket hun å ta enda et steg ut av komfortsonen og stige til værs - bokstavelig talt.
Vindstyrken kan ikke være for høy når man skal fly med varmluftsballong. Første dato for flyvningen ble derfor avlyst på grunn av for mye vind. Sini ble skuffet over dette, men samtidig lettet over at de var så nøye med sikkerheten. Det gjorde noe med trygghetsfølelsen.
På andre forsøk var vindforholdene bedre, men det måtte hele tiden vurderes underveis. Det ble en lang dag for Sini og de andre deltakerne. Totalt brukte de cirka 5 timer, men selve flyvningen varte bare i 1 time.
- Piloten var så flink og erfaren. Han fortalte oss alt han gjorde og alt som skulle skje og det hjalp mye for å roe nervene. Han var flink til å få oss trygge. Vi gikk inn i kurven mens ballongen lå på bakken, den var ganske liten så det ble litt trangt. Der fylte piloten opp ballongen med kald luft og deretter gass for å få den varm slik at vi kunne lette. På det høyeste var vi 500-600 meter oppi lufta.
Sini forteller at et spennende aspekt med å fly varmluftsballong er at man aldri helt vet hvor man lander. Det er fordi det ikke er så lett å vite i hvilken retning vinden vil lede ballongen. Det viste seg å bli en smidig og god landing for Sini og de andre deltakerne og avsluttet dagen med musserende vin og diplom.
Frykt er en følelse av intens uro eller redsel som oppstår som respons på en opplevd trussel, fare eller usikkerhet. Det er en naturlig reaksjon som vi mennesker opplever i ulike situasjoner der vi føler oss truet eller usikre. Frykt kan utløses av både reelle og forestilte farer, og den kan variere i intensitet avhengig av personens opplevelse og tolkning av situasjonen.
Ved reelle farer er frykt en viktig følelse som får oss til å komme oss vekk fra den farlige situasjonen. Men i andre situasjoner der frykten er mer individuell og «irrasjonell» kan den avlæres og reduseres hvis man har motivasjonen som trengs til å utfordre den. Sini har gjort seg mange gode refleksjoner om dette gjennom sin deltakelse i Sponsor The Spark.
- «Breathtaking»! Jeg var nervøs fordi jeg er redd for høyder, men det var fantastisk. Jeg var ikke redd i det hele tatt når vi først var oppe i lufta. Det verste var på vei opp og ned. Tenk om vi kom til å krasje i et tre eller noe sånt? Alt i alt var det en god opplevelse og jeg følte meg trygg, men jeg var glad for at kurven var helt tett. Vi holdt oss fast i noen tau og det tok litt tid før jeg klarte å løsne grepet, så kanskje jeg var litt engstelig likevel, forteller Sini og smiler godt.
SD Worx ønsker å inspirere de ansatte til å prøve noe nytt, til å pushe egne grenser, oppleve mestringsfølelse og få økt selvtillit. Vi vil skape en arbeidskultur der våre ansatte oppfordres til å utfordre seg selv, der vi bygger opp under ansattes suksess, sånn at de kan trives og utvikle seg. For å utvikle deg må du noen ganger gå utenfor din egen komfortsone.
- Å delta på dette har forandret meg til det bedre. Jeg har innsett at selv om jeg er redd så bør jeg gjøre ting. Ikke la frykten stoppe meg. Det går jo ofte bedre enn fryktet. Ved å kaste seg ut i det så bryter du på en måte den mentale barrieren. Og når du først har gjort det en gang så vil det sannsynligvis gå lettere neste gang. Derfor bør du utfordre deg selv for å konfrontere din egen frykt og kanskje også overkomme den. Kanskje du til og med synes det er gøy!
Applikasjonskonsulenten sier videre at det er greit å være nervøs. Følelsen du får etterpå blir desto bedre.
- Ingenting slår en god mestringsfølelse, og det bor mer i deg enn du tror. Vi legger alt for mange begrensinger på oss selv, sier hun, både på jobb og i livet ellers.
Sini er glad for at hun fikk delta i årets «Sponsor The Spark». Hun forteller at det var nå eller aldri med tanke på å få oppleve ballongflyvning for hennes del. Hun synes det hjalp å forplikte seg til SD Worx sitt opplegg, og hun mener det kunne vært lettere å la frykten vinne hvis hun ikke hadde denne avtalen. Applikasjonskonsulenten synes også det var fint å få dele opplevelsen, spenningen og gleden med de andre og få muligheten til å bli litt bedre kjent med kollegaer hun ikke ser så ofte.
- Aktivitetene i «Sponsor the Spark» er ikke bare noe vi ansatte får, men vi må jobbe for det og faktisk utfordre oss selv. Det kommer ikke gratis, poengterer Sini.
Vi i SD Worx mener det er viktig å finne balansen mellom å utfordre deg selv og å ta vare på sin mentale helse. Mens det å utfordre seg selv kan være positivt for personlig og faglig utvikling, er det også viktig å være realistisk og unngå å pålegge seg selv for mye stress eller angst. Start smått, sett realistiske mål og sørg for å ta vare på deg selv underveis!
Det er gode minner som sitter igjen hos Sini etter deltakelsen i "Sponsor the Spark". Fine omgivelser sett fra et fugleperspektiv. Stemningsfullt ettermiddagslys der sola var på vei ned og månen på vei opp. På bakken kunne hun se små mennesker som vinket til henne.
- Det var en fin måte å oppleve naturen på, forteller Sini.
Og best av alt så sitter hun igjen med litt mindre høydeskrekk.
Vil du lese flere deltakerhistorien fra Sponsor The Spark? Les om Shaila som ble sponset med privat snowboardtrener, Michael som fikk sponset smijernskurs og Kari Marthe som fikk sponset fallskjermhopp.
Les mer om initiativet og se video fra deltakernes erfaringer.