Vil du vite mer om Sponsor The Spark?
Les mer om initiativet og se video fra deltakernes aktiviteter.
Når vi går ut av komfortsonen blir vi mer løsningsorienterte og kreative, og vi vokser som mennesker. Derfor har vi sponset noen utvalgte kollegaer i Norden til å teste en aktivitet de aldri har prøvd før, for å se hvor mye glede som kommer ut av å utfordre seg selv. Vil det skape ringvirkninger i andre deler av livet?
Les mer om vårt Sponsor The Spark initiativ her.
Michael Kersten-Jones ble den heldige vinneren av Sponsor The Spark i Sverige i 2023. Michael har jobbet fem år SD Worx Sverige og hans nåværende tittel er «Pension Administrator». Da muligheten bød seg gjennom SD Worx, sendte han inn sin søknad om å få sponset et smijernskurs, for å prøve en aktivitet han har hatt lyst til å gjøre en stund. Michael liker å bruke kroppen i fysisk arbeid og har interesse for historie og fantasi – hvilket er en god miks å ta med seg inn i et helgekurs på Villa Rosing i Norrköping.
Smijernskurset startet fredag ettermiddag og avsluttet søndag kveld. På fredag hadde de teoretisk gjennomgang og samtaler med instruktøren, mens lørdag og søndag gjorde de praktisk arbeid. Det var lange dager, særlig lørdag og søndag, men Michael sier han tror han fikk mer ut av et slikt intensivt opplegg, enn om det var bare en ettermiddag per uke. Og produktiv var han virkelig, han lagde fire ting; En bukkhornskrok, en spiker, en kamelstokkholder og en hårnål.
Teknikken og fremgangsmåten de brukte under arbeidet overrasket Michael. Det var annerledes enn forventet og mer intensivt, men det gav et godt resultat.
- Du skulle jo tro at når du skal strekke ut metallet så vil du begynne fra midten og jobbe deg utover, men i stedet begynner du i enden og jobber deg tilbake. Dette var et overraskelsesmoment som var litt morsomt, sier han.
Michael forteller så at det er viktig å treffe på riktig sted til riktig tid med verktøyet du bruker.
- I tillegg må du passe på ha riktig temperatur i metallet, treffe med riktig vinkel og trykk for å få til det du vil i selve formingen. Du får også litt tidspress på deg fordi du må jobbe godt mens gjenstanden er passe varm. Temperaturen faller fort og du må varme opp metallet mange ganger i løpet av en arbeidsøkt. Det er viktig at metallet ikke blir for varmt sånn at karboninnholdet brenner av, og i verste fall kan metallet knekke. Blir det for lite oppvarmet derimot, så går det ikke an å forme metallet, forteller Michael.
I smia brukte Michael 4-5 forskjellige verktøy for å lage gjenstandene sine. Første prosedyre var å varme opp metallet i en smedovn til riktig temperatur. Med hammeren manipulerte og formet han metallet. Kløyveøksen brukte han til å dele metallet i to da han lagde bukkhornet, og tang brukte han på de mindre gjenstandene for å rette på metallet.
Da Michael og de andre deltakerne skulle lage kamelstokkholderen, gjorde de en skikkelig bom. De begynte å hamre på metallet uten å ha varmet det opp først. Instruktøren hadde glemt å si at de måtte gjøre det. Når de så varmet den opp og begynte å hamre så kom resultatene fort.
- Da så jeg i praksis hvordan dette virkelig fungerer. Det var en morsom dag og instruktøren var veldig flink. Underveis i kurset gikk han rundt og hjalp alle deltakerne. Han visste virkelig hva han drev med, sier Michael fornøyd.
Hårnålen ble han veldig fornøyd med. Det var et vanskelig prosjekt og han angret litt på at han hadde satt det i gang. Årsaken til det var at det var mye mindre materiale å jobbe med og på, mer finmotorisk. Men han kom i mål og han innrømmer at han kjente på mestringsfølelse da han så det endelige resultatet.
Michael sier at han vanligvis er en planlegger. Han tenker på og planlegger det meste fra A-Å. Hvis noe kan endre seg har han som regel en plan for det også. På kurset fikk han erfare det å gå ut av sin komfortsone og bare «la ting skje». Ikke ha kontroll på alt med en konkret plan som skal følges til punkt og prikke. Dette tenker han er noe å ta med seg videre både på jobben og i livet ellers.
- Hvis du ikke tar noen sjanser her i livet så får du heller ingen resultater. Det å gå litt bort fra detaljert planlegging kan faktisk gjøre sluttresultatet bedre, sier han.
Det er nysgjerrigheten som driver Michael videre. Han forteller om gnisten han får av å gå inn i nye utfordringer, og at livet blir kjedelig hvis det står på stedet hvil for lenge av gangen. Han liker å lære nye ting og oppdage det ukjente.
- Jeg kommer absolutt til å gjøre dette igjen. Jeg har en lokal smed i nærheten der jeg bor. Det skal jeg sjekke ut nærmere. Jeg vurderer også å bygge mitt eget sted der jeg kan utvikle egne ferdigheter innen smiing. Mange av de som driver med dette lager faktisk verktøyet sitt selv – det er skikkelig kult. Kanskje jeg også kan gjøre det, sier Michael engasjert.
Michael takker SD Worx for å ha fått muligheten til å delta i “Sponsor The Spark”. Han sier det har vært en fin erfaring og smiing har gitt mersmak. Vi er glad for at han har kost seg og at han har lært noe om seg selv og egne måter å jobbe på - som han kan ta med seg videre “For Life. For Work”.
Vil du lese flere deltakerhistorien fra Sponsor The Spark? Les om Eveline som fikk sponset svømmekurs, Kari Marthe som fikk sponset fallskjermhopp, og Tina som fikk sponset pianotimer.
Les mer om initiativet og se video fra deltakernes aktiviteter.