Hvordan påvirker ESG-krav og EUs bærekraftsdirektiv deg som HR- og lønnsmedarbeider? Hvilke data må du samle inn og hvilke avdelinger er ansvarlige? For HR- og lønnspersonell representerer CSRD en betydelig endring, og mange lurer på hvordan de skal gå frem. For å gi deg en oversikt og hjelpe deg i gang, skal vi prøve å svare på noen av de vanligste spørsmålene knyttet til ESG og CSRD.
HR- og lønnsavdelingene spiller en nøkkelrolle når det gjelder å samle inn og rapportere dataene som trengs for å oppfylle CSRD-kravene. Under webinaret vårt "ESG and HR - creating a culture promoting sustainability» gikk ekspertene våre gjennom det grunnleggende om regelverk, direktiver, utfordringer og muligheter. Dette er en utfyllende artikkel om hvordan du kan skape en bedriftskultur som fremmer ansvar for bærekraft, sosiale spørsmål og eierstyring og selskapsledelse.
Hvordan henger Agenda 2030, ESG og CSRD sammen?
Agenda 2030 er en global visjon og handlingsplan for en bærekraftig fremtid som omfatter 17 mål om blant annet fattigdom, sult, klimaendringer og likestilling mellom kjønnene.
ESG (Environmental, Social, Governance) er et rammeverk for å vurdere en organisasjons innvirkning på miljøet, samfunnet og selskapsstyringen.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) er et EU-direktiv som pålegger selskaper å rapportere om bærekraftsresultater basert på ESG-prinsipper.
Hva er formålet med CSRD?
Formålet med CSRD er å:
- Øke bevisstheten om næringslivets innvirkning på samfunnet og miljøet.
- Drive frem endringer ved å oppmuntre selskaper til å redusere negativ påvirkning.
- Oppmuntre til bærekraftsarbeid gjennom høyere rapporteringskrav.
- Øke åpenheten og sammenlignbarheten i bærekraftsrapporteringen for å styre kapital mot bærekraftige investeringer.
Hvilke avdelinger er ansvarlige for bærekraftsrapportering?
Ansvaret for bærekraftsrapportering er ofte fordelt på flere ulike avdelinger, blant annet bærekraft, økonomi, HR og lønn, IT, salg og markedsføring samt produksjon og logistikk.