1. Home>
  2. Om oss>
  3. Nyheter & Presse>

Dette er grunnene til at nordmenn bytter jobb

Nesten halvparten av norske arbeidsgivere mangler en kompensasjonsstrategi, viser en ny undersøkelse fra SD Worx. Samtidig opplever over fire av ti ansatte finansielt stress, og mange mener lønnen er urettferdig.

Derfor bytter vi jobb

Kvinna som sitter vid en laptop

Nesten halvparten av norske arbeidsgivere mangler en kompensasjonsstrategi, viser en ny undersøkelse fra SD Worx. Samtidig opplever over fire av ti ansatte finansielt stress, og mange mener lønnen er urettferdig. 

–  Lønn er en sentral faktor for valg av arbeidsgiver, men det er også flere andre kompensasjonsformer som er viktige for norske arbeidstakere. Da er det overraskende at kun halvparten av selskapene i undersøkelsen har en strategi for dette, sier Rune Alvestad i SD Worx.  

SD Worx er den ledende europeiske leverandøren av tjenester og programvare innen HR og lønn. Undersøkelsen omfatter mer enn 5000 selskaper og 18 000 medarbeidere i 18 europeiske land. Omtrent 300 selskaper og 1000 medarbeidere kommer fra Norge. Mange av resultatene i undersøkelsen er oppgitt per land. 

Dette er grunnene til at vi blir, eller forlater, en arbeidsplass 

Det finnes mange faktorer som gjør arbeidsgiver attraktive, deriblant et godt arbeidsmiljø, god lønn, muligheter for personlig utvikling og trygg ansettelse. Foruten god lønn, er det trygg ansettelse og økonomisk stabilitet som er viktigst. 

På den andre siden finnes det flere årsaker til at nordmenn velger å slutte hos arbeidsgiveren sin, men lønn er den viktigste faktoren. Nesten halvparten oppgir at lønn er hovedårsaken til at de slutter. Deretter kommer arbeidsmiljø og kollegaer som nest viktigste faktor. På tredjeplass finner vi de som slutter fordi de har fått et bedre jobbtilbud et annet sted, med for eksempel mer ansvar eller annerledes kompensasjonspakke. 

Nesten en av tre ansatte synes ikke de har rettferdig lønnsnivå  

Fire av ti mener at lønnen deres er rettferdig i forhold til lignende stillinger hos andre arbeidsgivere, men tre av ti mener at den ikke er det. Når det gjelder sammenligning av lønninger for andre med lignende arbeidsoppgaver i den samme organisasjonen, er tallene lignende. Her mener 43 prosent at deres lønninger er rettferdige og 26 prosent er misfornøyde. Halvparten av oss mener at lønn ikke ble moderert i henhold til inflasjon det siste året i form av bonus, indeksjustering eller andre fordeler. 

Bør være tydelig hvilke fordeler ansatte har 

Arbeidsgiver har ofte flere muligheter til å kompensere sine ansatte enn bare lønn. På topplisten over ønskede goder blant ansatte i Norge finner vi disse: 

  1. 37 % ønsker ekstra fridager og ferieordninger 
    • Kun 22 % svarer at dette er noe de allerede har hos arbeidsgiveren sin. 
       
  2. 33 % ønsker seg fleksibilitet og fjernarbeid 
    • 46 % svarer at dette er noe de allerede har hos arbeidsgiver. 
       
  3. 31,5 % ønsker seg helseforsikring- og velværeprogrammer 
    • 34 % svarer at dette er noe de allerede har via arbeidsgiver. 
       
  4. 26,5 % av ansatte i Norge ønsker seg ekstra pensjonsforsikring 
    • 25,6 % svarer at dette er noe de allerede har via arbeidsgiver. 
       
  5. 26,2 % ønsker seg utviklingsmuligheter internt 
    • 58,8 % svarer at dette er noe de allerede har via arbeidsgiver. 
       
  6. 23,2 % ønsker seg uføre- og livsforsikring 
    • 27,2 % svarer at dette er noe de allerede har via arbeidsgiver.  

– Vi ser en økt tilpasning i forholdet mellom arbeidsgiver og ansatt. Derfor er det viktig å tilpasse kompensasjon til individuelle ansatte, så langt det lar seg gjøre. Bare to av ti ansatte kan oppgi hvordan deres kompensasjonspakke er utformet, og fire av ti ønsker at utformingen skal være mer fleksibel, sier Alvestad.  
 
Å kommunisere utformingen av hele kompensasjonspakken er viktig å gjøre på en tydelig måte. Hvis en ansatt er usikker på hvordan den ser ut, blir det vanskelig for personen å vurdere den. Bare en fjerdedel av de undersøkte organisasjonene gir en oversikt over den totale kompensasjonen, til tross for at det finnes programvare for å lage slike. 

    Lønnskompasset

    Gratis guide

    I denne guiden deler våre 4 eksperter sine råd om dagens utfordringer og gir tips til hvordan du kan håndtere dem og lykkes med lønnsadministrasjonen.

      Last ned guiden