1. Home>
  2. Om oss>
  3. Nyheter & Presse>

Nordmenn foretrekker en firedagers arbeidsuke fremfor en sekstimers arbeidsdag

I denne ferske undersøkelsen svarer omtrent en av fem at de sliter med å få hverdagen til å gå opp ved å jobbe fulltid. Det er også langt flere kvinner enn menn som sliter med å få tiden til å strekke til. Mange ønsker seg firedagersuke, men får det ikke til økonomisk. 

Nordmenn foretrekker en firedagers arbeidsuke fremfor en sekstimers arbeidsdag

Jede*r fünfte Arbeitnehmer*in sieht den eigenen Arbeitsplatz von Automatisierung und Digitalisierung bedroht

I denne ferske undersøkelsen svarer omtrent en av fem at de sliter med å få hverdagen til å gå opp ved å jobbe fulltid. Det er også langt flere kvinner enn menn som sliter med å få tiden til å strekke til. Mange ønsker seg firedagersuke, men får det ikke til økonomisk. 

Undersøkelsen fra SD Worx, en ledende leverandør av HR-tjenester i Europa, svarer 3 av 10 nordmenn av de spurte at de så vidt får hverdagen til å gå opp med å jobbe fullt. Syv prosent svarer at de ikke får hverdagen til å gå opp i det hele tatt. 

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse, og resultatene er vektet og garanterer en pålitelig representasjon av arbeidsmarkedet.  

– Det er åpenbart at mange norske arbeidstakere opplever at de har svært knapt med tid i hverdagen, og dette tallet øker betraktelig blant de med små barn. Da er det også interessant å se at firedagersuke er langt mer populært en sekstimersdager, sier Rune Alvestad i SD Worx.  

Kun 24 prosent av de spurte ønsker seg sekstimers arbeidsdager, opp mot 68 prosent som foretrekker firedagersuke. 

Store demografiske forskjeller 

Omtrent halvparten av alle menn svarer at de ikke har problemer med å få hverdagen til å gå opp med 37,5 timers arbeidsuke. Under én tredjedel av kvinner sier det samme. 9 prosent flere menn enn kvinner sier de har råd til å redusere arbeidstiden. Det er også 9 prosent flere kvinner som ønsker at de kunne redusert stillingen, sammenlignet med menn.  

Ikke overraskende er det småbarnsforeldre som har sterkest ønske om å redusere arbeidstiden. Likevel svarer 15 prosent av aleneboere at de har konkrete planer om å redusere stillingsprosenten de jobber i dag.  

– Har man råd til det, kan det være en idé å gå i dialog med arbeidsgiver om å jobbe redusert. Det kan for eksempel lette mye av presset fra foreldre i den mest travle småbarnsfasen, sier Rune Alvestad. 

Det er også store regionale forskjeller på hva en foretrekker, hvor blant annet 4 av 10 av de i Troms ønsker seg sekstimersdager fremfor firedagersuke. Og mens 81 prosent av dem i Innlandet ønsker seg firedagersuke svarer 56 prosent av trøndere at de gjør det samme.  

Mange har lyst, men har ikke råd

Selv om mange har et ønske at den normerte arbeidstiden skal reduseres, svarer nesten 4 av 10 at de ikke har råd til å gå ned i stilling, men at de ville gjort det om de kunne. Nærmere halvparten av småbarnsforeldrene svarer at de ville gjort dette om de hadde fått det til å gå rundt økonomisk. 3 av 10 svarer at de har råd til det, men ikke har noen planer å redusere arbeidstiden.  

– Som arbeidsgiver er dialog med ansatte et nøkkelord. Du kan avvise ønske om redusert arbeidstid hvis dette er til stor ulempe, men det finnes også særlige behov som gjør at arbeidstaker kan få det innvilget. Derimot er ikke lang reisevei, politiske verv eller frivillig engasjement i idrett gode nok grunner til å kreve redusert stillingsprosent, sier Rune Alvestad i SD Worx. 

Det er fra regjeringens side uttalt at det er en klar målsetning at arbeidslivet i størst mulig grad skal bestå av fulle stillinger, men denne undersøkelsen viser altså de reelle hindrene som norske arbeidstakere opplever i sin hverdag.  

 

Om undersøkelsen:       

SD Worx er en av de ledende leverandørene av løsninger og tjenester innen HR og lønn i Norge og gjennomfører jevnlig undersøkelser for å forstå hva som virkelig betyr noe for arbeidsgivere og ansatte. Denne undersøkelsen har blitt gjennomført av Respons Analyse blant i overkant av 1000 nordmenn. Resultatene er vektet og garanterer en pålitelig representasjon av arbeidsmarkedet i hvert land.