Ønsker du å snakke med en av våre eksperter?
Book et uforpliktende møte online
Norske bedrifter får stryk i en stor europeisk undersøkelse om hvordan de ansatte føler seg ivaretatt økonomisk av arbeidsgiveren. Her er ekspertenes forslag til løsninger.
To av fem ansatte i Norge føler økonomisk stress. Kun i Serbia, Irland og Finland svarer en større andel av de ansatte at de føler på denne typen stress i hverdagen.
Dette kommer frem av en undersøkelse SD Worx har utført blant 18.000 ansatte og over 5000 HR-ansvarlige i 18 europeiske land.
Mens mindre enn hver fjerde danske og nederlender oppgir at de føler på økonomisk stress, gjelder dette hele 43,5 prosent av nordmennene i undersøkelsen.
Samtidig svarer over halvparten at lønna strekker til for å dekke nødvendige utgifter, men gir lite rom for noe ekstra.
Norge er også helt på bunn – kun «slått» av Finland – i opplevelsen av at lønna ikke har holdt tritt med inflasjonen.
Bare én av seks nordmenn mener at arbeidsgiveren kompenserte godt nok for prisstigningen i fjor, i skarp kontrast med for eksempel Belgia der halvparten svarer ja på spørsmålet.
Minst like alvorlig er det at kun 12,4 prosent – én av åtte – mener at arbeidsgiveren gjør nok for å redusere økonomisk stress hos de ansatte.
- Stress påvirker både arbeidsevne og trivsel på mange måter. Stress kan også utløse psykiske lidelser og dermed føre til sykemeldinger. Det er dyrt for bedriftene, understreker han.
Les også: Økende sykefravær i Norge: Kan en fleksibel arbeidsmodell være til hjelp?
Han legger til at mange bedrifter nedprioriterer lønn og HR til fordel for utvikling og digitalisering – selv om det har stor påvirkning for resten av bedriften.
– Dette bør endres, fastslår han.
– Det aller viktigste for de ansatte er selvfølgelig at de får riktig lønn til riktig tid. I det ligger det at alle tillegg er inkludert og alle utlegg kompensert for – og at den ansatte føler seg sikker på det. Da slipper han eller hun i hvert fall stresset som usikkerhet medfører, sier Alvestad.
Samtidig mener han at arbeidsgiverne bør ta inn over seg at mange ansatte opplever økonomisk stress.
– De bør kanskje vurdere om de skal justere eller tilby de ansatte goder som kan lette trykket på økonomien, sier han.
Én løsning kan være å gi forskudd på lønn eller direkte lån til enkelte ansatte som sliter. De fleste arbeidsgivere ønsker seg imidlertid bort fra den førstnevnte løsningen, og lån medfører en del skatteregler.
SD Worx-sjefen foreslår derfor noen andre løsninger som kan gi medarbeideren litt lavere skuldre økonomisk:
– Du kan utbetale deler av lønna til ulike kontoer. For eksempel kan du sette litt penger direkte inn på den ansattes sparekonto for å gjøre det lettere å bygge opp en buffer, foreslår han.
Et annet tiltak kan være å legge kredittkortet direkte inn i bedriftens utleggsløsning, slik at de ansatte slipper å legge ut for reiser og andre utgifter i jobben.
I undersøkelsen har de ansatte også blitt spurt om hvilke goder de helst ønsker seg fra arbeidsgiveren.
Lønn er ikke overraskende på topp, men SD Worx’ undersøkelse viser at nesten like mange setter pris på ekstra fridager, fleksibel arbeidstid og ulike forsikringsordninger.
Også andre goder vil bli satt stor pris på. Størst avvik mellom hva de ansatte ønsker seg og faktisk får, er dekning av utgifter til andre ting enn hjemmekontor.
Her er det med andre ord gode muligheter til å både hjelpe medarbeiderne – og å bli en mer attraktiv arbeidsgiver.
– Ved å ha konkurransedyktige betingelser på lønn, pensjon, forsikringsordninger og så videre, vil de ansatte oppleve at de har en rettferdig lønnspakke. Da minsker du sjansen for at de slutter, sier Per Landaas, løsningsarkitekt i SD Worx.
Han legger til at følelsen av å ha en rettferdig lønn også er viktig for at de ansatte skal trives.
– Det finnes noen grep arbeidsgivere kan gjennomføre for å gi de ansatte denne følelsen. Dette kan være en transparent lønnspolitikk som viser nivåer i forhold til utdanning, kompetanse og erfaring. Dette kan med fordel utarbeides sammen med tillitsvalgte og ansatte. Lik lønn blant menn og kvinner er også viktig, sier han og legger til:
– Selv om lønn ikke alltid er det viktigste, er det også viktig med anerkjennelse, feedback og å gjennomføre teamaktiviteter for å skape økt trivsel og motivasjon.
Du vil kanskje også lese: Forbered deg på EU-direktivet om lønnstransparens
Cirka 420.000 nordmenn får hver måned lønn gjennom systemene SD Worx har utviklet. Rune Alvestad understreker at slike moderne, skybaserte lønns- og HR-systemer gjør det langt enklere for HR-avdelingen å tilrettelegge for ansatte som opplever økonomiske vanskeligheter.
– Å kjøre lønn var manuelt arbeid for mange, og er det fortsatt i en del bedrifter. Med vårt system tar automatikken seg av det aller meste. Det gjør at lønnsavdelingen får frigjort tid, sier han.
Han påpeker at arbeidsgiver ikke kan ta ansvar for privatøkonomi til ansatte – men legger til et viktig «men»:
– Arbeidsgivere kan fortsatt gjøre en del for å dempe stressnivået. Belønningen blir at de da får mer lojale og tilfredse medarbeidere.