Automatisering av lønn – En gyllen mulighet for dem som tør
Økt digitalisering og automatisering innen HR og lønn byr på mange utfordringer, men det gir samtidig store muligheter for lønnsarbeiderne som våger å satse.
Visste du at det er blitt gjort undersøkelser på hvilke yrker som raskest kommer til å utfordres av digitalisering og automatisering? Helt på topp av denne listen finner vi den tradisjonelle lønnsmedarbeideren. Kanskje avskrekkende for noen, men faktisk en gyllen mulighet for dem som tør og kan, mener Even Bolstad i HR Norge.
Bolstad har over 20 års erfaring som daglig leder i HR Norge. Han er klar på at økt digitalisering og automatisering vil overta mye av arbeidet som i dag gjøres manuelt.
– Dette er en endring som kommer uansett. Spørsmålet er ikke om endringen kommer, men hvordan vi gjør det til en mulighet – ikke minst for de som jobber med lønn i dag.
Mer digitalisering og automatisering vil bety at man har behov for færre lønnsarbeidere. Noen blir pensjonert, mens andre vil måtte utvikle seg mot andre oppgaver. Det gir også mulighet for å bygge videre på sin spesialiserte kompetanse på mer produktive måter.
Hvis en større del av «grunnarbeidet» blir automatisert, får menneskene mer tid til analyse, overvåkning og å luke ut potensielle feil. I tillegg kan man utvikle seg mot andre områder.
Les også: Et utmerket utgangspunkt for digitalisering for kommunene
Lønnskjøring har ingen feilmarginer
– Få ting irriterer folk mer enn at det er noe feil med lønnen. Derfor vil det alltid være behov for menneskelige ressurser innen HR og lønn, sier Bolstad.
Og det er dette som legger grunnlaget for påstanden om at lønnsarbeidere nå har en gyllen mulighet. Etterveksten av dem som velger en karriere innen lønn er nemlig dårlig.
– Yrket lønnsmedarbeider som vi kjenner det i dag, kommer til å gli ut over pensjonskanten, og det kommer til å gå fort. De lønnsarbeiderne, og lederne deres, som derimot er proaktive og tilegner seg ny kompetanse, vil bli ekstra attraktive. De vil trolig også bli kvalifisert til bedre betalte stillinger, analyserer Bolstad.
Derfor har ledere i norske bedrifter en viktig oppgave foran seg nå:
– Ledere må si: «Vi har et problem. Den jobben du gjør akkurat nå, vil det ikke være behov for i fremtiden.» Men så må man samtidig synliggjøre en løsning ved å gi lønnsarbeiderne muligheten til å lære seg noe nytt, slik at de er rustet for fremtidens arbeidsliv, sier HR-eksperten.
Gå for hyllevare når du skal velge system
Utvikling av egne ansatte og rekruttering er ikke de eneste utfordringene ledere står overfor nå. Det er også helt vesentlig hvilke teknologiske valg bedriftene tar.
Les også: Gjør lønnsmedarbeideren til en lønnscontroller
HR Norge-sjefen har klare meninger:
– Myten om at selvgjort er velgjort bør knuses en gang for alle. Gå for hyllevare. For mye spesialtilpasning krever systemtilpasning, kompetanse og tid. Jo mer standardisering, jo bedre. Det å forvalte den spesialtilpassede teknologien vil være ressurskrevende, og vi vet hvor vanskelig det er å få tak i teknologer som kan gjøre den jobben.
– Myten om at selvgjort er velgjort bør knuses en gang for alle. Gå for hyllevare.
Det er derfor det er så verdifullt at ledere velger standardiserte teknologiløsninger – og tenker kompetanseutvikling på egne lønnsmedarbeidere.
– De har jo nettopp den grunnforståelsen som behøves – man kan ikke bare komme inn i et slikt fag uten erfaring og forståelse, kommenterer Bolstad.
Ledere som derimot lener seg tilbake for å se an hvor innovasjon og utvikling tar oss de neste månedene og årene, levner han små sjanser.
– De blir akterutseilt før de rekker å stave lønnsmedarbeider. Det gjelder å være proaktiv og involvere medarbeiderne i de gylne mulighetene digitalisering bringer med seg.