1. Home>
  2. Om oss>
  3. Nyheter & Presse>

EU innfører AI Act – dette må din bedrift vite om den nye AI-loven

Kunstig intelligens (AI) utvikler seg raskt og blir en stadig større del av hverdagen, også i bedrifter. Derfor innfører EU nå AI-loven – et felles regelverk som alle selskaper i Europa må følge. Loven trer i kraft 2. februar og gjelder for alle arbeidsgivere, uansett størrelse. De som ikke følger reglene, risikerer store bøter.

PRCOM_1200x800

Europeisk AI-lov er på vei – er bedriften din klar?

Kunstig intelligens (AI) utvikler seg raskt og blir en stadig større del av hverdagen, også i bedrifter. Derfor innfører EU nå AI Act, AI-loven, – et felles regelverk som alle selskaper i Europa må følge. 

2. februar innførte EU en egen lovgivning for kunstig intelligens og snart kommer lovgivningen til Norge (2. april). Denne stiller strenge krav til bedrifter som bruker kunstig intelligens, og de som ikke tilpasser seg, risikerer betydelige bøter.  

Før loven blir gjeldende i Norge må den først inntas i EØS-avtalen og dermed norsk lovgivning. Men det er viktig å forberede seg allerede nå, for å forstå hva loven innebærer og hvilke tiltak som må iverksettes for å sikre etterlevelse. 

Kort fortalt:

  1. Bedriften må ha en AI-policy. 
    Det betyr at ansatte skal vite hva AI er, hvordan det brukes, og hva slags utfordringer det kan skape.
  2. Forbudte AI-systemer må bort. 
    Hvis EU har svartelistet et system, kan det ikke brukes i virksomheten.

Mange er kanskje ikke klar over at loven allerede trer i kraft 2. februar i EU og at den forventes å være på plass i Norge fra 2. april. Den gjelder alle arbeidsgivere, enten de har ansatte på lønningslisten eller folk som jobber for dem på andre måter, for eksempel innleide konsulenter. EU lar hvert enkelt land håndheve deler av loven, inkludert bøter for manglende etterlevelse. Hvor store disse bøtene blir, vet vi først 2. august 2025, men de kan ilegges med tilbakevirkende kraft – så det lønner seg å være forberedt allerede nå.

AI-policy og opplæring – hva må du gjøre?

Som arbeidsgiver må du sørge for at de ansatte har grunnleggende forståelse for AI. Det betyr ikke at alle må bli AI-eksperter, men de som jobber med eller påvirkes av AI-løsninger, må vite nok til å ta gode valg og forstå risikoene. Dette gjelder alle – ikke bare IT-folk, men også andre avdelinger som bruker AI i jobben.

Loven sier ikke nøyaktig hva slags opplæring som kreves, men du bør tenke på blant annet:

  • Hvilken teknisk kunnskap og erfaring de ansatte har fra før.
  • Hvordan AI brukes i virksomheten.
  • Hvem som påvirkes av AI-systemene.

Du bestemmer selv hvordan ansatte skal tilegne seg denne kunnskapen. Det kan for eksempel være generelle AI-kurs tilpasset ulike grupper i selskapet – fra grunnleggende forståelse av hva AI er, til mer spesifikke opplæringer for bruk av bestemte verktøy.

Tips fra ekspertene:

Lag en tydelig AI-policy som forklarer hvem som kan bruke hvilke AI-verktøy, og hvordan de skal brukes. Sørg også for at ansatte holder seg oppdatert. Hvis noen får en ny rolle eller verktøyene endres, må kompetansen oppdateres.

Forbudte AI-systemer – hva må bort?

Fra 2. februar 2025 blir det ulovlig å bruke AI-løsninger som bryter med grunnleggende europeiske verdier og rettigheter. Noen eksempler på forbudte systemer er:

  • "Sosial poenggiving," der folk vurderes basert på deres oppførsel eller personlige egenskaper.
  • AI for emosjonsgjenkjenning på jobb eller skole – dette blir heller ikke tillatt.

Bedrifter må derfor gå gjennom hvilke AI-løsninger de bruker og fjerne alt som ikke er lovlig.

Hvis du ikke følger reglene, kan det bli dyrt. Fra 2. august 2025 kan bøter på opptil 35 millioner euro eller 7 % av selskapets årlige omsetning pålegges – avhengig av hva som er høyest.

Hva bør du gjøre nå?

Start med å kartlegge hvordan AI brukes i din bedrift, og sørg for at du har en plan for både opplæring og overholdelse av reglene. Da slipper du ubehagelige overraskelser når loven trer i kraft!

      Om SD Worx

      SD Worx mener at suksess starter med mennesker. Medarbeidere som har det bra, skaper ikke bare velfungerende organisasjoner, men bidrar også til fellesskapet. Sammen med kundene utvikler SD Worx innovative HR- og lønnsløsninger som skaper verdi, både på jobb, i enkeltindividers liv og i samfunnet.

      Som en ledende europeisk leverandør innen HR og lønn, støtter SD Worx organisasjoner og arbeidstakere med programvare, tjenester og ekspertise innen lønn, human capital management (HCM) og workforce management (WFM). SD Worx har en lang og solid tilstedeværelse i hele Europa. I åtte tiår har vi ledet an sammen med våre kunder – både store og små organisasjoner – for å styrke medarbeiderne som skaper suksess i deres virksomhet. 

      SD Worx har nærmere 10 000 medarbeidere i 27 land, beregner lønn for rundt 6 millioner ansatte og er rangert blant de fem ledende aktørene globalt. Omtrent 95 000 små og store organisasjoner over hele Europa har valgt SD Worx som sin partner innen HR og lønn. I 2024 hadde selskapet en omsetning på 1,180 milliarder euro. 

      Les mer på www.sdworx.no/ Følg oss på LinkedIn.

      Pressekontakt

      Maria Andreasson
      Maria AndreassonHead of Marketing