1. Home>
  2. Om oss>
  3. Nyheter & Presse>

Fersk undersøkelse: Timeregistrering fører til stress og mistro  

Føring av timer er vanlig blant halvparten av norske arbeidstakere. For mange av dem er dette en kilde til stress.

Fersk undersøkelse: Timeregistrering fører til stress og mistro  

Kvinna som slappnar av

Fersk undersøkelse: Timeregistrering fører til stress og mistro   

Føring av timer er vanlig blant halvparten av norske arbeidstakere. For mange av dem er dette en kilde til stress. Det oppfattes også som utøvelse av kontroll og mistro fra arbeidsgivers side, ifølge denne ferske undersøkelsen.   

I denne nye undersøkelsen fra SD Worx, en ledende leverandør av HR-tjenester i Europa, er over 1000 norske arbeidstakere spurt om de driver med timeregistrering. Her svarer omtrent halvparten av de spurte at de legger timer inn i et system på jobben. Nærmere 40 prosent oppgir at dette hjelper dem med å opprettholde en bedre balanse mellom jobb og fritid.    

Men: Hele 50 prosent av arbeidstakerne oppgir at timeregistrering forårsaker stress og omtrent like mange forteller at denne metoden oppfattes som utøvelse av kontroll og mistro fra arbeidsgivers side.    

– Når timeregistrering er såpass vanlig, er det overraskende å se at mange oppfatter det som en kilde til stress og mistillit. Her er god kommunikasjon fra arbeidsgivers side viktig for å skape et godt arbeidsmiljø, sier Paul Robbins, People Manager i SD Worx.   

I motsetning til å gi arbeidstaker en følelse av kontroll over egen arbeidshverdag, sitter mange igjen med en følelse av det motsatte.   

– En følelse av mistro er ikke grunnlag for et godt arbeidsforhold, men det finnes mange grep en arbeidsgiver kan ta for å forhindre at dette blir opplevelsen blant arbeidstakerne. Å vise tillit til arbeidstakeren er ofte nøkkelen til at slike oppfatninger ikke skal få grobunn, fortsetter Paul.  

En av tre jobber jevnlig overtid i Norge

I den samme undersøkelsen kommer det frem at overtid er vanlig blant norske arbeidstakere. Hele én av tre jobber jevnlig overtid. Overtidsbruken i Norge ligger omtrent gjennomsnittlig sammenlignet med Finland (31%), Danmark (35%) og Sverige (33%).   

Høy arbeidsmengde (41%), uforutsette hendelser (44%), manglende personale (38%), tidsfrister (30%) og bedre service (29%) oppgis alle som vanlige grunner.   

– Det som kanskje er mest symptomatisk for dyrtiden vi lever i – med inflasjon, høye matvarepriser og renter – er at 32 % av de som jevnlig jobber overtid, gjør det for å forbedre sin inntekt, sier Paul Robbins fra HR selskapet SD Worx.   

– Det er åpenbart at mange arbeidstakere bruker overtid som en metode for å spe på inntekten og hente inn de ekstra kronene som får budsjettet til å gå rundt.  

40 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir at de ikke jobber overtid på jevnlig basis.   

   

Om undersøkelsen:     

SD Worx er en av de ledende leverandørene av løsninger og tjenester innen HR og lønn i Norge og gjennomfører jevnlig undersøkelser for å forstå hva som virkelig betyr noe for arbeidsgivere og ansatte. Denne undersøkelsen har blitt gjennomført blant over 5000 selskaper i Europa og blant 18.000 arbeidstakere. I Norge er undersøkelsen utført hos 300 selskaper og blant 1000 arbeidstakere. Selskaper i alle størrelser og bransjer er inkludert. Resultatene er vektet og garanterer en pålitelig representasjon av arbeidsmarkedet i hvert land.  Feilmarginen er 5,66%.