Smarte løsninger for HR-utfordringene

Slik velger du smarte løsninger for de største HR-utfordringene 

Etter en lang periode med skadekontroll er det på tide å fokusere på vekst igjen. Dette inspirerer mange selskaper til å (gjen-)oppdage talentet sitt. Noen smarte initiativer, basert på positive følelser, kan gjøre underverker for ansattopplevelsen og gjenopprette arbeidsgleden. Men samtidig må du også takle noen av disse 10 største HR-utfordringene for 2022 og fremover.  

HR har lenge rettet seg etter et verdifullt, men ganske fargeløst mandat som dreide seg om kostnadseffektive tiltak, juridisk samsvar med regler, og produktivitet. Dette har ikke bare ført til slitasje av prosessene, men man har også utilsiktet gått på akkord med den menneskelige siden av HR, akkurat når folk trengte mest støtte. For å vise til et eksempel handler mange av de 10 største HR-utfordringene for fremtiden mer enn noen gang om å sette talenter først.   

En nylig medarbeiderundersøkelse fra SD Worx viser at 18,9 % av arbeidsstyrken er svært engasjert, 23,5 % er uengasjert og 57,6 % ligger et sted imellom – ikke et spesielt godt resultat.  

En av disse grunnene kan være årskaken:  

  1. Noen selskaper tar fortsatt sikte på maksimal kontroll, uttrykt i rigide og avgrensede mål og roller. De gjør prosessene om til en rutine for å håndtere kompleksitet og se etter forutsigbarhet underveis.  
  1. Andre selskaper er drevet av en verden i endring, har lagt bak seg kontrollaspektet for lenge siden, og satser alt på smidige måter å jobbe på. Fleksibilitet har plutselig blitt den hellige gral. Men selv om fleksibilitet absolutt har vist seg å være nyttig under pandemien, har den også sine ulemper: Dine ansatte mister «the big picture», de ser ikke visjonen, og de sliter med å håndtere tempoet.  

Begge disse eksemplene på arbeidsmiljø kan få dine ansatte til å føle seg uengasjerte. De utfører jobbene sine og gjør det som de blir spurt om, fordi – stadig oftere – er også kompensasjonen avhengig av innsatsen. Du risikerer at frykt og angst overtar og dreper de ansattes potensial for initiativ og nye ideer.  

Få fart på kreativiteten 

Du har sannsynligvis lest det utallige ganger: forandring har blitt det eneste konstante. Forutsigbarhet er med andre ord ute av bildet. En tilnærming rettet mot maksimal kontroll vil derfor ikke lenger fungere, men også den andre ytterligheten kan kreve sitt offer.  

Dette tvinger selskaper til å revurdere sin (talent-)strategi – men det gir også muligheter. En interessant strategi for å få tilbake en virkelig menneskelig følelse på jobben og for å skape mer medarbeiderengasjement er basert på å aktivere folks biologiske søkesystemer, ifølge Dan Cable, professor i organisasjonsatferd ved London Business School. Bedrifter må stimulere delen av menneskets hjerne som krever utforskning og læring. 

Dette konseptet endrer den følelsesmessige balansen fra frykt og angst til positive følelser, for eksempel nysgjerrighet, entusiasme og spenning. De ansatte blir til bedre versjoner av seg selv hvis de får frihet til å eksperimentere og presse grenser. Formål spiller også en viktig rolle. Som arbeidsgiver bør du hjelpe dine ansatte til å (gjen)oppdage betydningen av deres daglige oppgaver.  

En vinn-vinn-situasjon 

La oss sette teori ut i praksis. En av hovedoppgavene for bedriftsledere når de skal appellere til en ansatts søkesystem er å finne ut hvilke deler av jobben deres som får dem til å trives. Målet er å forme roller basert på styrker og de tingene folk bryr seg mest om. Det som én person anser som kjedelig, kan utløse en annens søkesystem, hvis du forstår. Husk at denne rolleformingen ikke kan gjøres over natten, men litt etter litt og fortløpende.  

Denne måten å jobbe på føles bedre for mennesker og er også bedre for selve organisasjonen, siden det fører til mer kreativitet og innovasjon. Men det stopper ikke her, det bidrar også til å takle noen av de største HR-utfordringene for 2022.  

Lar du personligheten få komme til uttrykk, fokuserer på formål samt lekbasert og kreativ problemløsing hjelper det deg å…  

… skape en mer robust arbeidsstyrke (utfordring 1). 
… gjøre ansatte til ambassadører for nye kandidater (utfordring 3). 
… oppdage, aktivere og dyrke medarbeidernes sterke sider og evner (utfordring 5). 

Ser du etter kunnskap om de største HR-utfordringene for 2022 og fremover? 

Vi har bedt 10 anerkjente eksperter om å gjøre nettopp det. Resultatet ble en ebook der du vil lære mer om de 10 største HR-utfordringene og hvordan du bør håndtere dem.

Gratis ebook

Top 10 HR-utfordringer i 2022

Vi har spurt nesten 3000 europeiske selskaper hva deres største HR-utfordringer er og bedt 10 eksperter fortelle om hvordan du best kan møte disse utfordringene og snu de til muligheter. Resultatet får du i denne e-boken.